ارتقای سلامت به معنی توانمند شدن مردم در شناخت و کنترل عواملی است که بر سلامتی خود و جامعه موثرمی باشد و سواد سلامتی عبارت است از توانایی مردم در زمینه درک و به کار بستن اطلاعات مربوط به سلامتی، مانند دانستن روش های بهبود شیوه زندگی سالم و یا پیشگیری و درمان ساده و علامتی بیماری های واگیر و غیر واگیر و کسب دانش بهداشت فردی و عمومی است.
از آنجا که بیش از 50 در صد عوامل بروز و شیوع بیماریها در یک جامعه بستگی به شیوه زندگی ما دارد.پس برای داشتن یک زندگی سالم وجود سواد بهداشتی و درک و تحلیل از علل بروز بیماری و مشکلات ناشی از آن ضرورت است تا ضمن پرهیز از باورهای غلط و درمانهای ناصحیح و غیر علمی و غیراصولی در موقع لزوم و بروز مشکل ازاهل فن و متخصصین طلب کمک کنیم .
پایین بودن سطح سواد سلامت یک جامعه با شیوع بسیاری از مشکلات بهداشتی ، بیماری های واگیر و غیر واگیر در ارتباط می باشد. بنابراین امروزه، سواد سلامتی در یک جامعه به عنوان شاخص مهم برای شناسایی وضعیت کلی سلامت در آن جامعه مورد توجه و ارزیابی صاحبنظران قرار گرفته است .
آموزش سلامت با هدف بالا بردن سطح سواد بهداشتی مردم به آنها کمک می کند تا در مورد سلامت خود و خانواده و جامعه ای که در آن زندگی می کنند قادر باشند تصمیم بگیرند تا رفتارهای بهداشتی را اتخاذ نمایند که نتیجه این کار ارتقای سلامت جامعه بدنبال داشته باشد. امید است با همت همکاران،همکاری اصحاب رسانه محلی و جلب مشارکت کلیه بخشهایی که در شعار انسان سالم محور توسعه پایدار سهیم هستند بتوانیم این هدف را تحقق بخشیم
محمد رضا اشرفی
کارشناس آموزش سلامت مرکز بهداشت میبد